De beschikbaarheid van schoon drinkwater staat onder druk. Wij geloven dat kleine veranderingen een groot verschil kunnen maken. Daarom ondersteunen en inspireren we beheerders bij het nemen van eenvoudige, duurzame maatregelen die bijdragen aan waterbesparing en een klimaatbestendig terrein.
Waterbesparing op Natuurkampeerterreinen
We staan er eigenlijk nauwelijks bij stil hoéveel liters schoon drinkwater we met elkaar elke dag wegspoelen. Vrijwel het meeste water spoelen we door de wc, of verdwijnt in het doucheputje naar het riool. Daarom vind je op veel Natuurkampeerterreinen slimme waterbesparende oplossingen, zoals waterbesparende kranen en douchekoppen, maar ook systemen die het mogelijk maken om water meerdere keren te gebruiken of waarbij helemaal geen drinkwater gebruikt hoeft te worden voor het doorspoelen van de toiletten.
Hergebruik van douchewater
Op Natuurkampeerterrein Het Kampeerbosje in Leerdam worden de wc’s doorgespoeld met gefilterd douchewater. Daarmee realiseren eigenaren Rob en Ellen een besparing van bijna 50 procent op het verbruik van schoon drinkwater.
Natuurlijke waterzuivering
Op Natuurkampeerterrein De Rietkraag zuiveren rietstengels afvalwater, heeft de verlichting een speciale kleur, zodat vleermuizen en insecten zo min mogelijk verstoord worden en bak je heerlijke pizza’s met snoei-afval. Natuurvlogger Youri laat je zien hoe De Rietkraag met de natuur samenwerkt om een fijne kampeerplek te creëren.
Doorspoelen met regenwater
Een aantal Natuurkampeerterreinen maakt gebruik van regen- en grondwater om toiletten door te spoelen. Zo voedt de oude grondwaterput op het erf bij Den Ouden Dam de toiletten en worden de planten in droge tijden bewaterd met regenwater dat wordt opgevangen in een oude beerput van 20.000 liter. De Rode Kapschuur vangt regenwater op in twee kelders. Bij De Haverkamp worden de toiletten doorgespoeld met regenwater, dat via infiltratiekratten in de grond wordt opgevangen. Singel heeft een regenwaterput aangelegd om de toiletten door te spoelen met regenwater.
Composttoilet
Bij Klein Schoor kunnen gasten in plaats van een ‘normaal’ toilet kiezen voor een composttoilet. Een compost gebruikt zaagsel en stro en gebruikt dus geen drinkwater om door te spoelen. Je bespaart gemiddeld zo’n twee weken drinkwater met één dag op het composttoilet.
Wateroverlast
Steeds vaker hebben we te maken met wisselende weersomstandigheden, van aanhoudende droogte tot kletsnatte periodes. Deze weersextremen hebben impact op de natuur, maar ook op de toekomst van je onderneming. Daarom doen we er alles aan om jou te ondersteunen en te inspireren bij het klimaatbestendig maken van je terrein. Ook delen we laagdrempelige en creatieve tips van collega-beheerders om wateroverlast op je camping te verminderen en je terrein begaanbaar te houden. Tegelijkertijd enthousiasmeren we kampeerders om ook in regenachtige periodes te gaan kamperen. Natuurkampeerders zijn niet van suiker: de overnachtingscijfers waren in natte maanden positiever dan verwacht.